Het voorkomen of tegen gaan van ziekte en of besmettingen

Ziekte of virale besmettingen is eigenlijk niet te voorkomen, de kans dat je dieren ziek worden is dan ook aanwezig.

Als de dieren buiten lopen bestaat er een kans dat vogels of andere dieren iets overbrengen op je kippen maar ook tocht en het wisselen van temperatuur en weer kunnen er invloed hebben, zelfs het bijzetten van nieuwe dieren of de groeps grootte heeft invloed op hoe het de dieren vergaat.

 

Een goed nachthok

Een goed nachthok is een pre, de dieren dienen beschermd en beschut te kunnen zitten, zonder toch of idd.

Tocht is een grote boosdoener hier kunnen dieren erg ziek van worden.

Dus zorg voor goede ventilatie( telkens aan een kant tegelijk)  en sluit tocht zoveel mogelijk uit.

Een te dicht hok zonder ventilatie of iets dergelijk is ook niet goed, dit geeft te veel vocht en ook hier worden de dieren ziek van.

Om die reden plaats je ook geen drink emmers in het nachthok, dit ten eerste omdat de dieren `s nachts niet drinken ( ze zien in het donker niets) en ten tweede zo voorkom je extra vocht in je nachthok.

Zorg voor een droog en schoon hok.

 

Nieuwe dieren

Bij  de keuze om nieuwe dieren in je bestaande toom te plaatsen moet je rekening houden met het feit dat deze nieuwe dieren ziektes mee kunnen brengen en aan je  bestaande dieren zouden kunnen over dragen.

Het beste is deze nieuwkomers zo`n 14  tot  21dagen apart te houden van je toom, zo kun je de dieren goed observeren en ook zien of ze misschien ziek zijn of juist niet.

 

Voer en water bakken

Hou het rond je voer en waterbakken zo schoon en netjes mogelijk, natte omgeving rond de drinkbakken is een bron van bacteriën en dieren kunnen hier behoorlijk ziek van worden. De drinkbakken op zich dienen goed schoon gehouden te worden en een maal in de paar weken eens flink gedesinfecteerd te worden zodat alles weer schoon en fris is.

Drink bakken, emmer, of torens van de vloer zijn een aanrader.

Zelf gebruik ik een drinksysteem met vlotter deze is op de waterleiding aangesloten, de dieren hebben altijd schoon drinkwater.

Een nippelsysteem werkt ook goed.

Voeremmers of torens zijn erg geliefd bij ongedierte, muizen en of ratten, vogels en egels eten graag van de legkorrel en pikken een graantje mee.

Op zich natuurlijk niet zo`n probleem, maar deze dieren bevuilen het voer waardoor de kippen ziek worden, muizen bijv ze eten niet alleen van de legvoer maar bevuilen het door er in te plassen en te poepen.

Het beste is om te kiezen voor een her sluitbare bak, een emmer waar `s avonds een deksel op kan of een trapbak.

 

Ongedierte

Ongedierte is ook een van de oorzaken van ziekte, denk dan aan bloed en veerluis, vlooien teken  maar ook muizen en ratten.

Controleer en behandel regelmatig je hok en dieren tegen ongedierte.

Uitwendige parasieten, bloedluis & mijt

 

Over bevolking

Je zou er zo niet direct aan denken maar kippen kunnen erg ziek worden van overbevolking.

Te veel dieren op een te kleine ruimte kan problemen geven, dieren raken gestrestst en kunnen ziek worden van het dicht op elkaar leven.

Hou zoveel mogelijk de aangegeven afmetingen per dier aan, deze vind je onder deze link  huisvesting 

Des te meer ruimte des te beter het is.