Bevruchting

Paring en bevruchting.
Kippen zijn polygame dieren wat in houdt dat een haan met meerdere hennen wil paren, een haan en vijf of zes hennen is een goede samenstelling, doorgaans kan een haan zonder problemen 6 hennen bevruchten.
En haan treed gedurende de dag zo`n 10 tot 30 keer, soms nog vaker, tijdens het treden is er vanuit de haan weinig tact en ceremonie, hij kiest een hen uit en betreedt haar.( dit treden gaat  voor de hen echter niet altijd op vrijwillige basis)
De hen hurkt en de haan betreedt haar rug, terwijl hij zich in evenwicht houdt brengt hij zijn straat omlaag en plaatst zijn cloaca tegen die van de hen, waarna de overgang van de sperma uit zijn cloaca naar de eileider van de hen plaats vindt.
De haan ejaculeert gemiddeld tussen de 100 miljoen en de 5 miljard zaadcellen per keer.
Het treden duurt maar kort gemiddeld zo`n 15 seconden, na het treden schud de hen haar veren, poetst hier en daar wat en gaat weer over tot de orde van de dag.
Zodra het sperma is overgedragen zwemmen de zaadcellen langs de slijmlaag van de eileider totdat ze het infundibulum bereiken waar ze de gesprongen eicel bevruchten.
Het sperma is gemiddeld 7 a 10 dagen onderweg, dit is dan ook een goede verklaring waarom een hen niet direct na de treding bevruchte eieren legt.
Een hen houdt tot wel 10 dagen na de bevruchting het sperma vast, waardoor ze nog lang bevruchte eieren kan leggen.
Zoals hier boven al is beschreven zijn kippen polygaam, toch hebben hanen een bepaalde voorkeur er zullen in een toom altijd hennen zijn die vaker getreden worden dan andere hennen( doorgaans zijn zij onderdanig aan de haan en hurken al vrij snel) ook komt het voor dat sommige hennen zich helmaal niet laten treden, deze hennen zijn vaak dominanter, de hanen proberen het wel maar keer op keer krijgen ze nul op recest, deze dames laten zich niet treden.
De freguentie van d eparingen volgen een dagelijks patroon, met pieken in de vroege ochtend en laat op de dag.
 
Zo zie ik in mijn toom dat er id vrij onderdanige hennen zich te pas en te onpas laten treden, maar ook dat er hennen bij zijn die zich totaal niet aan de hanen onderwerpen en zelfs met ze vechten omdat ze niet er niet van gediend zijn.