Alles over kuikens

Op deze pagina kun je alles van A tot Z lezen over kuikens.

 

 

Bevruchting

Nadat de hen en haan hebben gepaard kan het zijn dat het ei dat de hen legt bevrucht is, helemaal zeker weet je dit nooit.

Als je een broedse hen hebt( klik hier om over broedsheid te lezen) zou je er voor kunnen kiezen de eieren door de hen te laten uitbroeden heb je die mogelijkheid niet dan zou je voor een broedmachine kunnen kiezen. klik hier om over broeden te lezen.

Bij natuurlijke broed( als  de hen je eieren uitbroedt) heb je eigen weinig werk, de hen doet het meeste werk en het rest ons om te controleren of alles goed gaat( niet alleen met de eieren maar ook met de broedende hen)

Heb je er voor gekozen de eieren in de broedmachine te leggen dan is het volledig onze verantwoordelijkheid.

Ik richt me op deze pagina even op  de kuikens die in de broedmachine geboren worden, wij zijn  verantwoordelijk en de hennen weten van nature  immers wel wat ze moeten doen.

Nadat je de eieren hebt gespaard klik hier voor de pagina broedeieren, kun je de machine vullen, check of de eieren goed in de machine staan/liggen.

Bij eierrekken waarin de eieren rechtop moeten staan moet je de eieren altijd met de punt naar beneden plaatsen, in de bollekant zit namelijk de luchtkamer, doe je dit niet heb je kans dat de kuikens verdrinken

 

Kippen kunnen geen tweelingen krijgen, mocht het zo zijn dat er in een ei zich twee kuikens ontwikkelen dan zal in alle gevallen beide kuikens sterven. 

De grootte van het ei laat het eenvoudig niet toe om twee kuikens te huisvesten, bovendien is er maar zuurstof voor een kuiken.

 

De machine

Voordat je de broedeieren in de machine plaatst, is het belangrijk dat alles klop en werkt,, laat de machine een dag draaien en controleer regelmatig de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Door op meerdere plekken in je machine te meten krijg je een beeld van de juiste temp in je machine

Temp zo rond de 37.6 a 37.7

Luchtvochtigheid  tussen de 40 en 42%

Bij het broeden gaat het er om dat de eieren langzaam indrogen, dus zorg dat je luchtvochtigheid op orde is.

Te droog broeden zorgt er voor dat je kuikens wel volgroeid zijn maar zijn uitgedroogd, deze kuikens streven in het ei.

Te nat broeden  zorgt er voor dat kuikens halverwege het broedproces verdrinken.

Zijn alle waarden goed dan kun je de eieren in de machine plaatsen, sluit de machine goed en controleer regelmatig of alles goed gaat.

TIP

als je goed naar een broedende hen en haar nest kijkt liggen de eieren niet altijd op dezelfde plek, de hen draait en verlegt de eieren, omdat het ook onder haar buik (net als in de machine niet op alle plaatsen even warm is)

Verleg na een dag of drie de eieren voorzichtig, geef ze een ander plekje in de machine, door ze te verleggen verdeel je de warmte evenredig over alle eieren.

 Het broedproces

Het hele broedproces verloopt zo`n 21 dagen, er zijn echter kuikens die eerder maar ook later komen.

een lage broedtemp zorg er voor dat kuikens later komen, terwijl een te hoog broed temp er juist voor zorgt voor afwijkingen bij kuikens  klik hier voor spreidpoten

.

Het broedschema en filmpjes van het broedproces bekijken? klik dan hier

 

schouwen

Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien of je ingelegde eieren bevrucht zijn, is het handig dat je toch even kunt kijken OF de eieren wel bevrucht zijn.

Om te kunnen zien of de eieren bevrucht zijn moet het broedproces opgang gebracht zijn, dit wil zeggen dat de eieren voor meerdere dagen warm gehouden moeten zijn.

Zonder warmte geen ontwikkeling

Het schouwen van de eieren geeft ons inzicht in het broedproces, je kunt door het schouwen het broedproces volgen.

Normaal gesproken schouwen we zo`n 2 keer tijdens het hele proces, de eerste keer op dag 8 a 10

( soms is het met 8 dagen nog niet echt duidelijk te zien)

Is er echter niets te zien, zou je nog even kunnen wachten, na 10 dagen moet er zeker een bevruchting zichtbaar zijn

In de eerste dagen zien we rode adertjes in de schaal van het ei, daarna is het vruchtje duidelijk als zwarte stip zichtbaar.

Is dit op de 10e nog niet zichtbaar dan is het ei onbevrucht.Het is belangrijk dat je onbevruchte eieren  uit de machine verwijderd,.

De overige eieren kunnen weer terug in de machine.

Tip.

Markeer de eieren waaraan je twijfelt, het beste is dit met potlood te doen( inkt van bijv een stift of pen trekken in de schaal en kunnen schadelijk zijn voor het kuiken.

Twijfel eieren schouw je extra zo volg je wat er gebeurd.

 

Op dag 16 a 17 schouw je voor het laatst, de eieren moeten nu eigenlijk voor een groot deel zwart zijn, je kunt het kuiken nu niet meer zien.

Op dag  18 ga je het laatste proces is, vandaag haal je de eieren uit het keersysteem en legt ze rustig in de uitkomst la.

Belangrijk is dat je de luchtvochtigheid verhoogt naar  70%, dit zorg er voor dat de schalen wat makkelijker te breken zijn.

In deze dagen is het van belang dat je de machine dicht laat en de eieren met rust laat.

Het uitkomstproces is begonnen.

 

In sommige gevallen zijn er op dag 19 al eieren aangepikt, het uitkomen kan dan nog wel uren soms dagen duren, maar het kan ook zijn dat de kuikens er al snel zijn.

sommige kuikens zijn laat en om die reden laat ik de machine tot de 23 e dag aan, komt er dan niets meer dan zijn de kuikens waarschijnlijk dood.

 

Ze zijn er maar dan?

Het is voor pas geboren kuikens beter om nog even in de machine te blijven, de komende uren moeten ze nog drogen.

De eerst 24 uur eten en drinken de kuikens niet ze hebben nog genoeg aan hun eigeel.Nadat de kuikens goed droog zijn kunnen ze in een daarvoor bestemde kuikenbak, het is belangrijk dat kuikens droog en tochtvrij zitten en dat ze een warmtebron hebben.

 

Warmte

.Voor kuikens is het van belang dat ze warm gehouden worden, als kuikens te koud  zitten kunne er zich allerlei problemen voordoen denk dan aan infectie en achterstand in de groei en zelfs dood gaan van de kou.

Kuikens  houden van warmte en het is belangrijk voor ze,  ze houden elkaar ook wel warm en je kunt natuurlijk voor alle kuikens een jasje breien maar er zijn makkelijkere manieren.

Voor het warm houden van kuikens zijn warmte platen( in verschillende maten) en warm houd lampen te koop.

Zorg bij een lamp voor een beschermkap zo kunnen de kuikens zich er nooit aan branden, en hang hem niet te laag de warmte moet goed verdeeld worden.

Bij een warmte plaat si het makkelijker, deze zet je in het kuiken verblijf , in het begin zet je de pootjes op een lage stand en dit verander je als ze groeien.

 

Kuikenvoer

Het belang van goed kuikenvoer

Voor het groot brengen van kuikens is het belangrijk dat je voer gebruikt wat speciaal geschikt is voor kuikens, kuikenvoer/opfokkorrel, starter enz

Voor een goede groei hebben kuikens veel eiwitten nodig, in goed kuikenvoer zitten de juiste vitaminen, mineralen en een hoge percentage eiwitten alles in de goede verhoudingen.

Kuikens zijn dan niet gebaat bij het groot komen op gemengd graan, ze missen dan belangrijke bouwstoffen om goed te groeien.

Gemengd graan mag altijd naast het basis voer gegeven worden, dat is geen probleem, mits het kuikenvoer het hoofdvoer is.

Groei bij kippen is bestaat voornamelijk uit het snelle toename van eiwit bevattende weefsels zoals: spieren, organen, en veren.Voor het vormen en bouwen van het skelet zijn calcium, fosfor en andere mineralen van belang.

Tijdens het groeiproces van de kuikens maakt het lichaam zelf geen eiwitten aan, eiwit  is een hele belangrijke bouwstof om je dieren te laten groeien, maar omdat de kuikens dit zelf niet aanmaken en alles uit het voer moeten halen, is het van belang dat je kuikenvoer naast een hoog eiwitgehalte( 18 %- 22 %) ook alle belangrijke vitaminen en mineralen bevat.


Kuikenvoer is meestal in leeftijdsweken ingedeeld, zo heb je kuikenvoer van dag 1 tot een leeftijd van 8 weken en voer vanaf 8 weken tot aan de leg.
Vanaf dag 1 tot aan 8 weken is meestal een starter, of opfokkorrel/kruimel, dit voer bevat 18  tot 22% eiwit, bij mij krijgen ze de eerste weken, opfokkruimel, dit is een korrelachtig voer, omdat brahma`s snel groeien ga ik met 5 weken al over op de kuikenkorrel, deze ter voorbereiding van de legkorrel, dit krijgen ze tot aan de leg.
Kuikens moeten altijd onbeperkt kunnen eten, dit houdt in dat er gedurende dag en nacht eten moet staan, ook moet er altijd vers en schoon drinkwater tot hun beschikking zijn.

Belangrijk

> Begin altijd met een goede kuiken/opfokkorrel/kruimel,  met een eiwitpercentage van 18-22 %

> De eerste 3 weken geeft je nog niet zo heel veel bijzondere dingen naast het basisvoer, ik zelf geef kuikens vanaf dag 1 extra eiwitten doormiddel van eivoer , dit is een mooi opfokvoer en bevat een hoge concentratie eiwitten die kuikens nodig hebben.

> Na een week of drie mogen de kuikens al wel wat extra dingen hebben zoals bijv. gemengd graan, voor de extra eiwitten kun je nu  naast het eivoer ook meelwormen en maden bij geven.

 

Gemengd graan

Kuikens kunnen vanaf een week of drie gemengd graan eten( kan al vanaf dag 1 maar het advies is dit pas vanaf een week of drie te doen)

Gemengd graan is in de meeste gevallen te grof voor de kleintjes, ze kunnen dit in de regel nog niet pikken.

In de dierenspeciaalzaak kun je speciale kuikengraan kopen, dit is fijn gemalen  graan speciaal voor kuikens.

Ik meng mijn eigen granen en maal dit fijn tot kuikengraan zo kunnen de kuikens direct wennen aan het voer wat ze later krijgen.

voor het malen gebruik ik een oude koffie molen en dit werkt perfect.

Water

Water Is eigenlijk net zo belangrijk als voeding, het is dan ook belangrijk dat kuikens de hele  dag door van het schone en verse drinkwater kunnen drinken.

Maar pas op !!!!!!!!

Vul voor jonge dieren lage en of ondiepe bakjes met water, in te diepe bakjes kunnen kuikens verdrinken.

Heb je alleen een diepbakje, leg er dan iets in, een aantal steentjes of knikkers, zo kunnen ze nooit in het waterbakje verdrinken.

Drinktorens met een lage rand zijn voor kuikens zeer geschikt, door de smalle rand kunnen ze nooit verdrinken.

 

Tip

Van nature krabben kippen in de grond opzoek naar  eten, kuikens van nog geen dag oud doen dit al, zo wordt je perfect nette bodembedekking in een no time omgeploegd, op zich is dat niet zo`n probleem maar al  materiaal belandt ook in de voer en waterbakken, met als gevolg dat deze niet schoon blijven.

Om dit  te voorkomen kun je de voer en watertorens ophangen, zo kunnen ze er niet in staan en kunnen ze er ook geen bodemmateriaal in krabben.

Telkens als ze groeien hang je de torens een stukje hoger.

Tegenwoordig heb je handige drink systemen, met drinknippels en cups.
heel handig in gebruik, kuikens kunnen er niet in verdrinken en ze krabben niet alle bodembedekking er in.
Voor dit systeem is een in hoogte verstelbaar frame te krijgen, als de kuikens ouder worden kun je het systeem naar boven verplaatsen.

Ik geef  de voorkeur aan de drinkcups, bij nippels heb ik altijd het idee dat ze niet genoeg binnen krijgen.

Kuikens snappen vanaf dag een hoe het systeem werkt.

 

Mijn kuikens hebben een eigen pagina, klik hier om deze te bezoeken

 

Wanneer bij de volwassen dieren?

Kuikens verblijven de eerste weken/ Maanden apart althans ze uit de broedmachine komen, bij natuurlijke broed lopen ze natuurlijk samen met hun moeder ( kloek)

Kuikens die niet bij de kloek lopen en dus zonder moeder groot komen, blijven in ieder geval tot 12 weken apart van de ouder dieren.

Zo rond de 12e week kunnen ze goed bij een groep volwassen dieren geplaatst worden, denk bij het plaatsten om dat dit in het schemer/ donker gebeurd dus bijzetten in het nachthok.

 

Hou er rekening mee dat jonge dieren altijd het laagst in rang zijn, de volwassen dieren zullen de kleintjes kunnen pikken en bij het lekkerste voer weg kunnen jagen met als gevolg dat de kleintjes niet altijd voldoen krijgen.

Dit kun je oplossen door in je ren op verschillende plaatsen strooivoer te strooien zodat ook de kleintjes de mogelijkheid hebben om eten. Ook is het handig om meerdere bakken basisvoer te plaatsen zodat er meerdere plaatsten beschikbaar zijn om te eten.

Het accepteren van de kleintjes door de volwassen dieren neemt wel wat tijd  in beslag, dit kan wel maanden duren.

Tot die tijd is het belangrijk dat je de kleintjes goed in de gaten houdt, eten en drinken ze voldoende  en groeien ze naar behoren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb