In de rui

Vanaf dat een kip een jaar oud is geweest zal hij/zij twee keer per jaar ruien, in het voorjaar de kleine rui waarbij er gedeeltes van het verenpakket worden vervangen door nieuwe veren.
In de herfst zien we de volledige rui hierbij wordt het volledige verenpakket vervangen, in een periode van 4 tot 6  weken vallen alle veren uit om vervolgens een volledig nieuw verenpakket aan te maken.
Waar de rui bij hennen 4 tot 6 weken in belslag neemt ruien de hanen gemiddled 10 tot 12 weken.
Doordat ze in deze periode veel van hun oude veren verliezen zien ze er over het algemeen gehavend uit, elke kip ruit anders maar bij de meeste kun je duidelijk zien dat ze ruien.
In deze periode kom je overal veren tegen, buiten en in het nachthok, soms een aantal maar soms ook hele hopen te gelijk als of het lijkt dat er kip volledig naakt moet rondlopen, in de regel valt dit mee,
maar hun verenpakket ziet er behoorlijk rommelig en gehavend uit, hier en daar zitten zelfs kale plekken, ze missen dikwijls hun staart en ook hun vleugels lijken doorzichtig.
Bij het zien van zo`n kip denk je al gauw aan een ernstige ziekte en je hoopt dat het maar goed af loopt en dat doet het in de regel ook, want als je een paar weken verder bent dan hebben ze weer een mooi en volledig verenpakket.
Bij sommige kippen vraagt de rui zoveel energie dat ze er zelfs ziek van worden, hun weertsand kan verslechteren waardoor ze meer kans hebben op ziektes en infecties. 
Goede voeding is nu extra belangrijk, het voeren van extra eiwitten en oliehoudende zaden zoals zonnebloempitten en ongebrande pinda`s kunnen nu goed helpen, ook te toevoegen van extra olienen zoals lijnzaadolie en knoflookolie kunnen de dieren helpen makkelijker te ruien.
Niet alleen rijker voeren maar ook meer voeren, kippen hebben tijdens de rui meer voeding nodig, legkorrel of meel altijd onbeperkt maar nu ook extra graan.
Zeker hanen hebben tijdens de rui extra voeding, vitaminen en mineralen nodig, ze ruien niet alleen langer( gemiddeld 3 maanden) maar moeten ook nog eens meer veren vervangen, denk aan alle sier en pronkveren, dit kost ernorm veel energie.
 
Maar als ze dan ook volledig zijn uit geruid dan zijn ze ook helemaal klaar voor de winter.
 
Symptomen van de rui
> het verliezen van de veren, over het gehele lichaam
> Bleker wordende kam en lellen
> Geen eiproductie
> Kunnen er van tijd tot tijd ziek uit zien
 
  
Een aantal jaren geleden had ik een meerzomige patrijs haan en hij had tijdens de volledige rui altijd problemen, het was een hele lieve haan en liet zijn hennen ook altijd het eerst eten, maar tijdens de rui was hij anders gaf niets om zijn hennen en ging vol voor het eten.
Het was duidelijk dat hij niet genoeg kreeg, hij viel zelfs een keer om omdat de rui hem zoveel energie koste en hij niet voldoende voeding uit zijn voer haalde, vanaf dat moment voerde ik hem apart, extra eiwitten en oliehoudende zaden en toen verliepen de rui periodes prima.