Hanen gedrag

Niet iedereen heeft  de gelegenheid om een haan op zijn of haar toom te houden, opzich is dit ook niet nodig.

De meeste mensen vinden het houden van een haan mooi en zullen dan ook een of meerdere hanen hebben.

Een haan is tot tegenstelling van wat veel mensen denken niet de baas in de toom klik hier voor gedrag kippen.

De haan staat buiten de pikorde van de hennen.

 Wel  sust hij de onenigheden tussen twee hennen door er tussen te gaan staan, hierdoor zorgt hij er voor dat het gekibbel tussen de twee dames stopt.

Een haan is voorbestemd zijn ding te doen, vanaf ongeveer een maand of 6 zal de haan zijn mannelijkheid willen laten zien, hij gaat dan ook echt hanengedrag vertonen.

 Hij volgt zijn instinct om te doen wat de natuur hem heeft opgedragen.

Ik vind het altijd zo grappig om te zien, het zijn dan echt puber hanen die het bij de dames gaan proberen, de meeste keren krijgt hij nul op recest en wordt er  lelijk naar hem gepikt.

Te opdringerige hanen worden weg gepikt, zo leert de jonge haan zijn plaats, maar zal het later zeker nog eens proberen.

Ook zou het kunnen gebeuren dat de jonge haan jou gaat uittesten, even kijken hoever ze kunnen gaan.

 Ze lopen dan met stramme poten en opgetrokken vleugels, dit is allemaal schijn vertoon. 

Het beste is om hier niet op te reageren, negeer het gedrag en wakker het niet aan, dit is normaal gedrag voor een opgroeiende haan.

Sommige hanen kunnen dreigend op je af komen, belangrijk hier in is, jou houding.,

Blijf rustig staan en schop niet naar de haan hij is alleen aan het uitproberen hoever hij met je kan gaan, en of je ook onder de inrduk van hem bent.

Zodra er geen reactie van jou kant volgt stopt het dreigende gedrag vanzelf. ga je de strijd aan dan zal hij terug vechten.

 

Rangorde/pikorde

De strijd om de ranghoogste tussen de hanen onderling verloopt vaak veel minder soepel dan bij de dames.

Hanen vechten soms tot de dood er op volgt, de sterkste zal winnen.

Dit zijn vervelende situaties en in de meeste gevallen is het dan ook beter de hanen te scheiden.

 

Meerdere hanen bij elkaar

Toch hoeven hanen niet altijd met elkaar te vechten en kunnen veel hanen vredig samen leven.

Een vuistregel is vaak als je ze jong aan elkaar went gaat het in de meeste gevallen goed.

Twee volwassen hanen bij elkaar zetten geeft vaak problemen, ze willen allebei de baas zijn en dit zullen ze dan doormiddel van gevechten uitmaken.

Een jonge haan bij een volwassen haan plaatsen gaat in de regel wel goed, het jonge haantje leert dat de oude haan de baas is, en zal in de regel de rangorde accepteren zoals het is.

Een belangrijk gegeven is dat als je meerdere hanen in een toom houdt dat je ook moet zorgen dat er voldoende hennen aanwezig zijn, een te kort aan hennen kan ruzie geven.

6 tot 8 hennen per haan, is voldoende, zo kan elke haan zijn eigen toom krijgen.

 

Hoe doe ik dat met meerdere hanen

Ik heb op mijn toom meerdere hanen en deze kunnen goed samen leven

Ik zet volwassen hanen nooit bij elkaar,  want dat is vragen om moeilijkheden,

Als ik een nieuw haantje wil aanhouden dan plaats ik deze op een leeftijd van 12 weken in mijn toom, zo leert hij de gedragsregels van de groep en leert hij van jongs af aan waar hij staat en wie van de andere hanen de baas is.

Heel af en toe is het zo dat het haantje op latere leeftijd toch om de rangorde gaat vechten, dan haal ik ze uit elkaar en plaats het jonge haantje elders.

 

Hanen en agressie

In de meeste gevallen is het van belang dat je weet hoe hanen in elkaar zitten, de haan is bedoelt zijn toom tegen indringers en roofdieren te verdedigen, in de meeste gevallen zal hij dit ook doen.

Sommige hanen zien geen verschil tussen indringers van buitenaf of mensen, zij zullen ten alle tijde aanvallen en hun dames verdedigen, hierbij kunnen ze je leljik verwonden.

Wij mensen spreken dan over een agressieve haan, terwijl het eigenlijk normaal hanengedrag is, het is zijn toom dus dat moet hij verdedigen.

Of het leuk en veilig is, is een tweede.

Hanen hebben net als hennen een duidelijke pikorde, als een haan je aanvalt is dat een teken dat hij  je ziet als ondergeschikte haan.

Niemand zit echter op een opvliegende haan te wachten, en zeker niet een die het keer op keer weer probeert en niet van opgeven weet.

Moeilijk is het zeker om met dit gedrag om te gaan, je eigen gedrag is hierin belangrijk, blijf rustig en laat je niet verleiden om in de verdediging te  gaan.

Probeer of je het negatieve gedrag naar positief gedrag kunt ombouwen.

Het kan zijn dat je door het aanvallen van de haan bang of iets onzeker bent geworden dit voelt hij en neemt gelijk het heft in handen door aan te vallen.

Wat in veel gevallen goed werkt is als de haan in de aanval gaat, hem proberen op te pakken, dit is een reactie wat hij niet verwacht( hij verwacht een verdediging maar deze blijft uit) 

 

Hoe ik het doe met jonge hanen

Als ik een jong haantje zou willen aanhouden is het voor mij van belang dat hij zich in de groep kan handhaven, dus besteed ik veel tijd en aandacht aan het gedrag van de haan.

Dit begint eigenlijk al op dag 1, ik heb ze veel in de hand en laat ze wennen aan het oppakken en bekijken.

De haantjes leren van af jongs af aan dat ze van mij niets te vrezen hebben en gaan de strijd dan ook niet aan. er is acceptatie naar beide kanten.

Natuurlijk worden niet alle haantjes hier geboren en komen er ook wel eens haantjes op een latere leeftijd( wel voor 12 weken)

Zodra de nieuwe kuikens goed gewend zijn besteed ik veel aandacht aan het haantje, pak hem vaak op en zorg dat hij mij niet als concurent gaat zien.

Ook al heb je er tijdens de kuiken leeftijd veel tijd en aandacht aan besteed, tijdens de puberface wordt het weer tijd dat je het herhaald.

Zodra  ik merk dat een haan het bij de dames en bij mij gaat proberen( zie hanengedrag hierboven) dan begin ik weer van voor af aan met hem te laten wennen aan mijn handen, het oppakken en het bekijken.

Overdag laat ik hem zijn gang gaan, maar zodra hij  tijdens het schemer in het nachthok zit, pak ik hem dagelijks even op, bekijk hem aan alle kanten, praat tegen hem en houd hem vast tot dat hij rustig is.

Na een paar dagen is het klaar en weet hij dat hij van mij niets te vrezen heeft en doet zijn eigen ding.

Respect is belangrijk, maak er geen schootkindjes van , dwing  het niet af en blijf geduldig.

 

 

 

 
 
 
 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb