Oorontsteking

De gehoorgang van een kip ligt achter de zogeheten oorklepjes, een oorontsteking zal in de regel hierdoor minder snel opvallen.
Als je spreekt over oorontsteking zullen mensen je raar aan kijken ook veel fokkers zullen zeggen dat ze er nog nooit mee te maken hebben gehad en toch komt het bij kippen voor( vaker dan je denkt) en vaak ook zonder dat je het door hebt kunnen kippen last hebben van oorontsteking.
Alleen een dierenarts die veel verstand van pluimvee heeft zal je kunnen vertellen of je kip daadwerkelijk een oorontsteking heeft of niet.
In de meeste gevallen gaat het om een middenoorontsteking.
 
Symptomen
 
>Allereerst kopschudden, doordat de oortjes( gehoorgangen) dicht zitten gaan ze veelvuldig met hun kop   schudden
> Bij de kippen een soort niezend/tuutend geluid te horen.
> De oortjes zijn verdikt en er zit opgehoopt pus(ontstekings materiaal) in de gehoorgang, waardoor de oorklepjes zijn vastgeplakt( soms zit het pus al buiten de gehoorgang en het klepje aan de kop geplakt)
> het creme/geel achtige pups ruikt sterk naar ontstekingsmateriaal.
 
Hoe te behandelen.
In de meeste gevallen krijgt de kip antibiotica met een breedde werking, bijvoorbeeld bytril
Bytril is een vloeibare antibiotica die je door het water moet mengen, meestal geef ik de kip dit rechtstreeks in de bek.
Ik ben meer voor een oorzalf met antiobiotica, ik gebruik voor mijn kippen altijd aurizon, dit is een oorzalf die door de dierenarts wordt voorgeschreven aan honden en katten met een middenoorontsteking, maar werkt bij kippen heel erg goed.
 
het is van belang dat je in alle gevallen de oortjes goed schoon maakt en houdt, probeer alle opgedroogde pus te verwijderen( niet met water) meestal kun je het voorzichtig met je vingers( niet het lekkerste werkje) het pus rondom het oortje verwijderen, in de gehoorhoorgang kun je heel voorzichtig met een  pincet de laatste restjes verwijderen.
Pas als de oortjes helemaal schoon zijn kun je het zalf aanbrengen.
Bij de zalf zit een kunstof slangetje die precies in de gehoorgang van de brahma past en zo kun je heel gemakkelijk een aantal druppeltjes in de gehoorgang druppelen.
Het zalven van de oortjes met aurizon, geduurende 1 week 1 keer daags zalven, daarna even aankijken hoe het gaat, soms kan het zijn dat het nog niet helemaal over is dan kun je de behandeling nog met een paar dagen verlengen.
 
Belangrijk bij het behandelen van oorontsteking met aurizon, de dierenartsen geven het niet zomaar, want als de trommelvlies beschadigd is mag het dier geen aurizon gebruiken, in de regel gaan we daar bij kippen niet vanuit en kun je het probleemloos geven.
 
 
 
 
 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb