Spreidpoten

Spreidpoten wat is dat? sommige kuikens kunnen na het opdrogen niet goed staan of lopen, ze blijven liggen of leunen op 1 poot, terwijl het andere pootje naar buiten staat.
Bij sommige kuikens staan beide poten naar buiten, dus in spreidstand, de meeste kruikens hebben de kracht niet om te gaan staan of om recht te lopen, kuikens met 2 spreidpoten kunnen niet omhoog komen en blijven dus liggen.
Als je de pootjes voelt kunnen ze ze wel bewegen en hebben er ook wel kracht in, maar kunnen er niet op staan.
 
Hoe komt een kuiken aan spreidpoten?
 Over de oorzaak van spreidpoten zijn de meningen verdeeld, de een zegt dat het erfelijk is , de ander geeft aan dat het met de broedtemperatuur te maken zou kunnen hebben.
Ik denk dat in beide gevallen een kern van waarheid in zit, spreidpoten zie je erg weinig bij natuurlijke broed, dus meer bij kuikens die in de broedmachine geboren zijn, dus in dat geval zou je kunnen denken aan temperatuur.
Ook ben ik van mening dat je niet met dieren moet fokken als ze als kuiken spreidpoten hebben gehad.
En zeker heeft het te maken met de ondergrond waarop de kuikens zitten, niet alleen in de opfok bak maar ook in de uitkomstla van de broedmachine.
Een gladde ondergrond is slecht voor net lopende kuikens, ze hebben geen grip en glijden onderuit.
zorg de eerste dagen voor een stroeve bodem, bij mij lopen ze de eerste dagen op handdoeken.
 
Hoe voorkom je spreidpoten
 100% voorkomen kun je het niet maar het is altijd goed om rekening te houden met de volgende punten.
> houd je goed aan de broedtemperaturen en de luchtvochtigheid tijdens het broeden.
> tijdens het uikomen de machine zo weing mogelijk openen.
> niet fokken met dieren die spreidpoten gehad hebben
> zorg bij het uitkomen van de eieren voor een stroeve bodem, gaas, rooster of een handdoek.
 
Omdat de temperatuur in een broedmachine niet altijd overal gelijk is, wissel ik de eieren regelmatoig van plaats, zo krijgen ze allemaal een optimale warmte en luchtvochtigheid, dit werkt bij mij heel erg goed.
 
Wat kun je doen aan spreidpoten
 Lang werd gedacht dat je kuikens met spreidpoten moest doden,  maar dat is zeker niet nodig, er zijn meerdere goede oplossingen voor, en na een aantal dagen lopen ze weer zoals het hoort.
Kuikens met een spalkje, redden zich er al vrij snel mee, op een gegeven moment kunnen ze er mee rennen enz.
de spalkjes laat je zo`n dag of 6 zitten daarna zullen de kuikens gewoon lopen.
Zorg de eerste dagen voor een stroeve bodem, ik gebruik altijd een handdoek.
Na een dag of 3 a 4 verwijder ik de spalkjes om even te kijken hoe de stand van de pootjes is, is de stand nog niet naar wens plaats ik het spalkje nog even terug en verwijder hem na 6 a 7 dagen.
 
verschillende oplossingen:
> touwtje om beide pootjes
> bindstripjes( zie hier onder de beschrijving)
> elastiekjes
 
Welke methode gebruik ik
Ik heb de bindstripjes ook een enkele keer gebruikt, vond dit makkelijk maar de kuikens kregen door de ruwe stripjes wondjes aan hun poten, ik heb toen iets anders bedacht, elastiekjes.
Elastiekjes zijn soepel en zorgen niet voor wondjes op de pootjes, bovendien bewegen ze makkelijker mee als het kuiken loopt en beweegt. bindstripjes zijn daar in tegen stug.
Hoe werken de elastiekjes, het was even puzzelen hoe je het beste als beugeltje kon gebruiken, maar opzich was de oplossing vrij simpel.
 
Hoe werkt het
Je neemt kleine elastiekjes, deze draai je een slag waardoor je in het midden een kruising krijgt, over deze kruising plak je een stukje tape of plakband zodat het elastiekje niet weer terug kan draaien.
De lusjes moeten niet al te groot zijn anders kunnen de pootjes er zo weer uit, het lusje moet eigenlijk net zo groot zijn dat het net over het pootje past en niet zonder uitrekken af kan.
Met het tape kun je de lusjes groter en kleiner maken, door er breder of smallere stukjes tussen te plakken.
Ik gebruik tape wat soepel is en geen harde randen heeft, zo kunnen de pootjes niet beschadigen.
Als het goed is heb je nu een beugeltje met 2 lussen en tape in het midden.
Breng nu bij het kuiken om elk pootje een lusje en zet het vervolgens weer terug.
Na zo`n 4 dagen check ik even hoe de stand van de pootje is, is deze goed dan laat ik het zo, als het nog niet goed is plaats ik het spalkje terug en wacht nog een aantal dagen af.
 
Beugeltje van bindstripjes.
Maak om elk pootje een rondje door het bindstripje rond te te maken en vast te zetten, niet te strak, het moet wel kunnen bewegen en niet afknellen, maar ook niet te los zitten zodat het van het pootje kan glijden.
Als deze ringetjes goed zitten pak je een derde bindstripje en verbind de beide ringetjes rond de pootjes met dit stripje, ja maakt als het ware ook hier een soort lus.
Dit bindstripje maak je vast, zodat het kuiken rechtop kan staan.
Het lopen is eerst even wennen maar in een mum van tijd kunnen ze er zich goed mee redden, het kuiken went snel aan zijn orthopedische beugels.
Het is nu belangrijk dat het kuiken op een stroeve ondergrond loopt, bijv een handdoek, hierop kan hij/zij niet uitglijden en wordt het lopen makkelijker.
Als het kuiken goed aan zijn orthopedische beugels is gewend laat je ze een dag of 6 a 7 om, nooit langer dan een week, meestal controleer ik met een dag of 4 even hoe de stand van de pootjes is, is dit nog niet naar wens dan breng je opnieuw het tussen stukje aan.
Denk er om dat je steeds de ringetjes om de pootjes controleerd, het kuiken groeit en de ringetjes mogen niet te strak zitten.
Dan haal je de beugeltjes weg door de strips door te knippen, als het goed is loopt het kuiken nu normaal.

ik heb deze methode ook gebruikt  het werkt makkelijk en blijft goed zitten, er zitten echter wel nadelen aan:

> je moet steeds controleren of de stripjes niet te strak zitten waardoor het pootje afgekneld kan raken, de sluitingen van de stripjes kunnen namelijk nog al eens in elkaar gaan zitten

> De bindstripjes zijn ruw en beschadigen de pootjes  waardoor er wondjes ontstaan, aan deze wondjes kunnen andere kuikens weer gaan pikken met alle gevolgen van dein, bovendien is het pijnlijk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb