Dieren samen voegen of dieren toevoegen.

Kippen zijn groepsdieren en leven dan ook graag in groepen bij elkaar, om een kip geestelijk gezond te houden is het belangrijk dat ze met meerdere kippen/ soort genoten samen leven.

Dit hoeft niet altijd om hetzelfde ras te gaan, verschillende rassen samen houden kan prima.

Bedenk bij het samen houden van verschillende rassen wel na over de grootte en karakter van de kippen, een brahma bij serama`s houden is geen goede keuze.

Zet bijvoorbeeld krielrassen bij elkaar en de grotere rassen ook.

Het houden van meerdere kippen is een pre, maar wat als je dieren wilt toevoegen,  op zich is dit niet zo heel erg in gewikkeld.

Brahama`s zijn makkelijk en laten zich dan ook makkelijk samenvoegen, maar dat kan per ras verschillend zijn.

BELANGRIJK HIER IN IS  voeg nooit 1 dier in een nieuwe groep, altijd twee of meer dieren( die elkaar kennen) toevoegen.

 

Wat is belangrijk als je dieren wilt samen voegen/ toevoegen?

Jonge dieren toevoegen

Kuikens tot een week of 4 laten zich gemakkelijk samen voegen, denk bij het samenvoegen van kuikens aan het feit dat de kuikens mogelijk uit een ander bacterievlak komen ( een andere omgeving/ fokker enz) dit kan na de tweede levens week problemen op leveren i.v.m de bacteriële omgeving waar de dieren uitkomen.

Deze kunnen sterk van elkaar verschillen.

Dieren uit twee verschillende bacterievlakken samen voegen kan leiden tot ziekte.

Beter is de dieren jonger dus voor de tweede levensweek bij elkaar te brengen, of te wachten dat ze 12 weken geweest zijn.

De kans op ziekte is dan veel minder groot.

Kuikens die uit het zelfde bacterievlak komen, dus bij een en de zelfde fokker of je hebt zelf twee groepen kuikens en wil ze samen voegen kan dit in de regel zonder problemen omdat de bacterie hetzelfde is.

 

Kleine kuikens van jonger dan twee weken, kun je zonder al te grote problemen bij elkaar zetten.

Belangrijk is wel dat je in een groep kuikens altijd meer dan een dier moet toevoegen, dus 2 of meer  kuikens aan een nieuwe groep toevoegen gaat prima.

 

Jonge dieren toevoegen aan een groep oudere dieren

Als je al een mooie groep volwassen dieren hebt en je zou er jonge dieren aan toe willen voegen, zou dit zeker wel kunnen.

jonge dieren aan volwassen dieren toevoegen, vraagt wat geduld maar is zeker mogelijk.

Jonge brahma kuikens kunnen vanaf dat ze 12 weken zijn tussen de volwassen dieren.

Het samen zetten kan niet plotsklaps gedaan worden, het is van belang dat de dieren elkaar al even gezien hebben.

Dus bijv. de kuikens even in een apart stuk naast de volwassen dieren laten lopen, zo zien ze elkaar en kunnen de  volwassen dieren even aan de kleintjes wennen.

begin daar bijv op een leeftijd van 10 weken mee, twee weken naast elkaar laten lopen en dan kunnen je ze met een gerust hart samen voegen.

Het samen voegen gebeurd als het donker is, dan zet je de kleintjes bij de volwassen dieren in het nachthok, en de volgende ochtend worden ze samen wakker.

Hou bij het toevoegen van jonge dieren altijd rekening met het feit dat het om kuikens gaat, deze zullen zeker niet direct in de groep worden opgenomen.

 

Wat zul je zien

Zodra er jonge kuikens bij de volwassen dieren geplaatst zijn zul je zien dat de kuikens het laagst in rang zijn.

De kuikens worden dan ook bij het voer weg gejaagd omdat de dominantere dieren eerst eten, de rangrode moeten de kuikens nog leren.

Brutale kuikens zullen op hun nummer gezet worden.

Met het voeren moet je rekening houden met het feit dat de kuikens dus weinig kans krijgen om bijv het graan wat je strooit te kunnen eten.

Hierin is het belangrijk dat je zo veel mogelijk het voer verspreid, zo krijgen kuikens de kans om ook een graantje mee te pikken.

Het volledig op genomen worden in de groep volwassen dieren duurt vaak even( denk aan weken soms maanden) kuikens tot aan de leg blijven het laagst in rang.

Je zult zien dat de kuikens ook bij elkaar blijven, in deze zetting voelen ze zich veilig en dit zullen ze zeker totdat ze gaan leggen volhouden.

Er zal zeker al eerder een acceptatie vanuit de groep volwassen dieren komen, maar er helemaal bij horen is er dan nog niet bij.

Maar geduld en oplettendheid van ons daarin is zeker belangrijk.

 

Volwassen dieren aan je groep toevoegen

Het toevoegen van volwassen dieren kan natuurlijk ook, dit verloopt meestal zonder problemen.

Voeg altijd meerdere dieren toe( samen voelen ze zich veilig) het toevoegen van volwassen dieren moet bij donker gebeuren.

Kippen zien in het donker niets en zullen de nieuwkomers niet direct aanvallen.

Ze de nieuwe dieren bij de andere dieren in het nacht verblijf en laat ze samen de nacht door brengen, de volgende ochtend worden ze samen wakker.

volwassen dieren toevoegen gaat in de regen makkelijker, maar hou altijd een oogje in het zijl want ook deze dieren zijn het laagst in rang.

Met de nieuwkomers er tussen zal er zeker naar ze gepikt worden, ook zullen ze bij het voer weg gejaagd kunnen worden, ze voelen zich nog niet op hun gemak.

Dit heeft even tijd nodig maar zal in de regel in de meeste gevallen goed komen.

Het ene dier wordt sneller in de groep opgenomen dan de ander, ook hier is van belang geduld en tijd.

 

Hanen samen plaatsen

Dit is een heel stuk ingewikkelder, jonge hanen samen plaatsen is geen probleem als ze kuiken zijn laten zich makkelijk samen voegen ook jong volwassen hanen vinden een andere haan nog geen probleem.

Maar zodra de hormonen de overhand nemen, willen de meeste hanen de dames voor zich alleen.

Volwassen hanen samen voegen is dan ook niet altijd zonder risico en is dan ook niet verstandig.

Jonge haan aan volwassen hanen toevoegen kan zeker goed werken, voeg een jong haantje op een leeftijd van 12 a 15 weken toe en ze kunnen dan samen opgroeien.

In de regel zie je ook hier de rangorde en moet je rekening houden met het feit dat bij volwassen dieren de kleinste lager in rang is.