Kalkpoten

Wat zijn Kalkpoten?
Kalkpoten zijn poten die omgeven zijn door een grijs/wit achtige laag, dit wordt veroorzaakt door een soort mijt, kalkpootmijt of schurftmijt.
Deze mijten zitten tussen de schubben van de poten en graven hier gangen, de mijt leeft van de bloed van de kip.
De grijsachtige korsten zijn de uitwerpselen van de mijt die deze op de poten van de kip deponeren, hierdoor ontstaat er een grijsachtige kalk laag op de poten.
Onder de huid van de kip zie je dikwijls ontstekingen en of infecties, de huid is rood en kan bloeden.
 
        
 
Leefwijze van de mijt.
De mijt leeft bij voorkeur in een vochtige omgeving, een goed ventilerend hok is daarom erg belangrijk, ook het drooghouden van het binnenhok is van belang, zo krijgen de kalkmijten minder kans.
De mijten zitten over het algemeen op de kip zelf( de poten) maar kunnen ook in je nachthok(ken) voorkomen.
 
Verspreiding.
De besmetting van de kalkpootmijt kan op verschillende manieren plaats vinden, namelijk door het contact tussen kippen onderling maar ook via menselijk contact.
 
Symptomen.
De symptomen zijn duidelijk te zien, de schubben van de poten en de loopbenen staan naar buiten( open) en daar tussen is de grijze massa duidelijk zichtbaar.
Kippen hebben duidelijk last van hun kalkpoten en zullen dan van tijd tot tijd ook mank kunnen lopen, de kippen zullen doorgaans wat vaker aan hun poten pikken en proberen zo van de pijnlijke mijten af te komen.
Als je de poten niet behandeld zal de besmetting steeds erger worden en de kip steeds meer last van zijn/haar poten krijgen, dit belemmerd ze in het lopen maar het kan zelfs leiden door verlamming en misvorming,  ja soms zo erg dat ze van een poot tenen moeten missen.
Dus behandelen is van belang.
 
Behandeling.
De behandeling is  heel eenvoudig en kan goed uitgevoerd worden, met de behandling probeer je de kalkpootmijt te verstikken door er een vettige, olieachtige stof op de poten te smeren.
Gebruik voor de vettige stof bijvoorbeeld:
-> Olie, sla, zonnebloem of olijfolie.
-> Vaseline.
-> Uierzalf.
 
Werkwijze.
Reinig de poten van de kip met wat lauwwarm water en dep ze droog, smeer daarna een van de vettige olieachtige producten op de poten, dit moet vrij dik zodat de kalkpootmijten stikken.
De volgende dag veeg je voorzichtig met een zachte doek de zacht geworden kalkmijtpoep  van de poten af.
 
Zo doe ik het.
Ik wacht tot mijn kippen op stok gaan en pak dan de kip met de kalkpoten, ik smeer de poten rondom heel erg dik met vasaline in en laat dit een nacht intrekken.
De volgende dag veeg ik met een  zachte doek de zachte schubben er af, meestal zijn de poten dan vrijwel schoon mocht dit niet zo zijn zet ik ze `s avond nog een keer in de vasaline en veeg het de volgende morgen weer af, dit herhaal ik net zolang totdat de poten helemaal schoon zijn.
Doordat de ingesmeerde poten zacht en week worden, kan het zijn dat ze snel bloeden, daarom voorzichtig vegen en geen schubben los trekken.
Na deze behandeling zijn de poten weer mooi  roze en zo goed als nieuw.