Coccidiose
Wat is coccidiose?
Coccidiose is een darmparasiet die veroorzaakt wordt door een microscopich kleine eencellige wezentjes van de Eimeria familie.
Coccidiose is zeer gastheerspecifiek, wat inhoudt dat ze niet overgaan op andere diersoorten( bijvoorbeeld gaat kippencoccidiose niet over op konijnen, eenden, ganzen enz)
Bij de kip komen er 7 verschillende soorten Eimeria`s voor maar lang niet van alle 7 worden kippen ziek.
De 2 meest gevaarlijke voor de kip zijn de E.necatrix en E.Tenella.
Eitjes van coccidiose kunnen zeer lang overleven, pas als de omstandigheden gunstig zijn zullen ze zich ontwikkelen.
Als de gunstige omstandigheden zich voordoen( juiste hoeveelheid vocht, warmte en zuustof) dan zullen de eitjes rijpen en kunnen ze binnen 24 uur een andere gastheer besmetten.
Als een kip de rijpe eitjes( oocysten) heeft opgenomen, gaan ze automatisch naar de darmen, hier hebben de coccidiose de meeste kans op overleven.
Coccidose is eigenlijk een darminfectie, door deze darminfectie loopt de kip risico op darmschade.
Of een kip last van coccidiose krijgt of er juist weerstand tegen heeft is bij elke kip lastig te zeggen, dit hangt van veel factoren af, leeftijd, gezondheid en gevoeligheid.
Kippen kunnen volledige weerstand tegen coccidiose opbouwen, waardoor ze dus als oudere kip geen last meer hebben van coccidiose.
Maar dit sluit niet uit dat sommige kippen toch op latere leeftijd last krijgen van coccidiose, dus moet je altijd allert blijven.
Symptomen
Coccidiose komt over het algemeen voor bij jonge dieren, vooral bij dieren die nog geen weerstand tegen coccidiose hebben kunnen opbouwen.
Het gaat dan om dieren van af dag 1 tot ongeveer een maand of 10/ 12 oud, als kippen de leeftijd van een maand of 10 /12 voorbij zijn dan hebben ze in de regel genoeg weerstand opgebouwd.
Jonge dieren met coccidiose zitten vaak bol, ze zijn lusteloos en houden hun krop tamelijk hoog, ook staan ze op de gekste plaatsen maar wat te dutten en doen wat suf aan.
Verder kunnen ze wat mager en wat koud zijn.
Verder moet je bij jonge opgroeiende dieren ook allert zijn op de veer groei, is deze afwijkend of rommelig dan kan het zijn dat ze ook last hebben van coccidiose omdat de infectie er voor zorgt dat de voedingstoffen niet goed door het lichaam worden opgenomen, worden de veren niet voorzien van voldoende bouwstoffen.
Ook kan er sprake zijn van diaree, bloed in de ontlasting of een heel bloederige slijmerige ontlasting kunnen ook duiden op coccidiose.
Vooral bij blindedarmcoccidiose E.tenella, scheiden ze bloed in hun ontlastig uit.
Vaststellen
Het is niet altijd met het blote oog aan de ontlastig te zien of er sprake van coccidiose is, in veel gevallen zal de ontlasting microscopisch bekeken moeten worden.
Door een mestonderzoek kun je redelijk eenvoudig coccidiose vastellen.
Voor het mestonderzoek heb je alleen de donkerste gekleurde gedeelte van de mest nodig, het witte deel is namelijk urine en hier heb je tijdens het onderzoek niets aan.
Let op !!!!!!!
Als er sprake is van een coccidiose besmetting, kan dit bij jonge dieren erg snel verlopen, er is soms geen tijd te verliezen en daarom is het van belang na signaleren zo snel mogelijk te handelen.
Het is slim om voordat je aan kuikens begint een anticoccidiose middel in huis te halen.
Voorkomen van coccidiose
Preventie is het belangrijkste, zorg dat de coccidiose geen mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en of uit te breiden.
Zorg in het nachthok voor een droge vloer en zet water emmers bij jonge dieren op roosters zo kunnen het nooit geen broedhaarden worden.
Voorkom overbevolking, te veel jonge dieren in een kleine warm/klamme omgeving, zorg voor voldoende ruimte en een goede temperatuur, zorg bij kuikens altijd voor een warme plek( onder een warmte plaat of lamp) maar ook zeker een plek waar het koeler is, kuikens die het dan te warm hebben zoeken uit zichzelf een koeler plekje.
Behandeling
Hoe behandel je coccidiose, tegenwoordig zijn er verschillende medicijnen( druppels en poeders) tegen coccidiose op de markt, maar ook via de dierenarts is er medicatie te verkrijgen.
Sommige producten hebben invloed op het leggen van broedeieren, maar omdat het hoofdzakelijk om jonge dieren gaat zal dit in de regel niets uitmaken.
Het is niet goed om te pas en te onpas medicatie tegen coccidiose te geven, alleen behandelen als de dieren daadwerkelijk coccidiose hebben.
Na een coccidiose besmetting het binnenhok grondig schoonmaken, het liefst met een brandertje de vloeren goed afbranden en schoonspuiten.
Als ik met kippenhouders praat hoor ik verschillende dingen, iedereen handelt anders als hun dieren coccidiose hebben, sommige hebben antibiotica inhuis en behandelen hun dieren hiermee maar anderen gooien net zo lief een drupje bleekwater door het drinkwater.
Ja bleekwater dood de bacterie en infectie maar ook zoveel andere goed dingen in een lichaam dat dit zeker niet de bedoeling kan zijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb