Kannibalisme & verenpikken
Kannibalisme
Omdat kippen allers eters zijn en dus ook niet vies zijn van een stukje vlees uit de natuur, zie je dan ook kannibalisme onder kippen.
Nu hoor ik je denken wow eten m`n kippen elkaar op als ik niet op let, nee, kippen kunnen heel goed met soort genoten maar als het moet dan eten ze ook soortgenoten.
Vaak begint het onschuldig een van de kippen in de toomt heeft een klein wondje, een andere kip pikt hier nieuwsgierig aan en het wondje wordt groter, en zo nieuwsgierig als ze zijn begint de rest ook aan het wondje te pikken.
Langzaam aan en ongemerkt wordt het wondje groter en groter, waar bloed is kippen pikken door, dus een klein wondje zal leiden tot de dood van de gewonde kip.
De kippen zullen dan idd hun soortgenoot doodpikken en op eten, niet omdat ze hem of haar zo lekker vinden maar het opruimen van een gewond dier past bij hun natuurlijk gedrag.
Een ander verhaal is het wanneer een kip steeds op een andere kip inpikt zonder dat hier een wondje te zien is.
Hier gaat het om een kip die toch duidelijk gedragsproblemen heeft, het beste is deze tijdelijk even apart te zetten en na en aantal weken terug te plaatsen om te kijken of de afzondering geholpen heeft.
In sommige gevallen blijven kippen om wat voor reden dan ook dit doen en dan is het het beste deze dieren apart te houden of te euthanaseren, doe je dit niet zal het gedrag blijven en over gaan op de rest van de toom
En uiteraard kost dit je je dieren.
Dit is sneu en een moeilijke beslissing maar dieren die dit gedrag vertonen kunnen niet in een koppel of toom leven.
Kannibalisme voorkomen
> Kippen regelmatig op wondjes enz controleren.
> Eventuele wondjes insmeren met bijv sudocreme( dit is wit en valt minder op)
> Is het wondje te groot om in te smeren, plaats de kip dan apart zodat de andere kippen er niet aan
kunnen pikken
> De boosdoener een aantal weken apart zetten, later kijken of hij/zij terug geplaatst kan worden
> Het weg doen van de kip die de problemen veroorzaakt.
Verenpikken
Het pikken/trekken van veren bij soortgenoten zien we veelal bij de grote pluimvee bedrijven, of bij kippen die relatief weinig tot geen bewegingsruimte hebben.
Het pikken/trekken van veren heeft alles te maken met het niet goed houden en huisvesten van je dieren( op een enkele kip na maar daar kom ik later op terug)
Kippen zijn groepsdieren maar geen dieren die met veel te veel soortgenoten in een kleine ruimte op een gepakt zijn, voor een goed geestelijk gestel dienen de dieren de ruimte te hebben.
Klik hier voor gezonde afmetingen
Dieren die in kleine ruimtes leven en niet hun natuurlijke gedrag kunnen ontwikkelen gaan een soort "probleemgedrag" ontwikkelen, ze zitten niet lekker in hun vel.
Het pikken/trekken van hoeft niet altijd een ruimte probleem te zijn, heel soms spelen erfelijke factoren een rol en dan heb je een kip dat ondanks de goede huisvesting toch dit gedrags probleem laat zien.
Het beste is om zo`n dier uit je toom te verwijderen, of alleen te houden.
In een toom houden met een zo geheten pluimvee brilletje zou natuurlijk ook een optie zijn, door het dragen van zo`n brilletje kunnen ze niet meer pikken en trekken.
Het brilletje wordt over de neus van de kip geschoven tot vlak voor de ogen, dan wordt het met het pennetje aan de onderkant vast gezet, het doel van dit brilletje is dat het zicht van de kip wordt beperkt, ze kunnen zich niet meer zo focussen omdat hun zicht wordt belemmert.
Hoe herken je verenpikken/trekken
Over het algemeen zie je in een kleine tot redelijk grote tomen wel of er dieren zijn die verenpikken, dit valt op als je naar de dieren kijkt, soms zie je het de dieren zelfs doen.
Bij grote pluimvee bedrijven is dat een ander verhaal, hier lopen te veel dieren om te zien WIE nou de verenpikker/trekker is.
Maar als hobby houder moet dit te doen zijn, observeer het gedrag van je kippen zo merk je ook meteen als er iets veranderd.
> Veertjes die op de grond liggen verdwijnen/worden op gegeten.
> Andere dieren hebben soms kale plekken of meer donsveren waar het je het niet zou verwachten.
> Kale plekken kleine wondjes door het uittrekken van de veren
Voorkomen van
> Zorg voor voldoende ruimte, houdt niet te veel dieren op een te kleine ruimte
> Kippen willen scharrelen, geef ze zand, grond en zeker de ruimte dit te doen
> Zorg voor afleiding, verrijk het verblijf met takken, stronken, stammen struiken enz
> Kippen laten werken voor en actief zoeken naar hun eten, graaf eens wat voer onder het zand of bodem bedekking, strooi niet altijd op toegankelijke plaatsen( kippen kunnen wel een oplossing bedenken) hang groente en fruit op zodat ze moeite moeten doen, ook op niet vaste tijden voeren houdt ze scherp en alert .
Maak jouw eigen website met JouwWeb