Bevroren kammen, poten & lellen

Het hele jaar door heeft een kip een goed droog en tochvrij nachthok nodig, voor dieren die vrij rond kunnen lopen is het van belang dat ze schuil mogelijkheden hebben en plaatsen waar ze uit de wind kunnen zitten, dit is niet alleen in de herfst van belang  maar zeker ook in de winter als de wind ijzig koud is.

Kippen die doorgaans buiten lopen zijn wel enigszins gehard, maar als het vriest is het toch wel belangrijk dat je extra voorzorgsmaatregelen treft zodat de dieren niet al te veel afkoelen of kunnen bevriezen.

De lichaamsdelen die bij een kip snel kunnen bevriezen zijn de uitstekende blootliggende delen( dus delen zonder veren) zoals lellen kam en poten.

Kippen met grote kammen hebben meer kans op bevriezing dan kippen zoals de brahma met een kleine vrij platte kam, ook de poten zonder bevering koelen sneller af, wel kunnen er tussen de poot bevering zich ijs of sneeuw hechten en dit kan ook bevriezing geven.

 

Bevroren delen herkennen en behandelen

Bevroren lichaamsdelen kleuren door de bevriezing vaak donker van kleur, soms zelfs zwart, belangrijk is het dier binnen te halen en de bevroren delen goed met een vette zalf of creme in te smeren, vaseline is hier een goed middel voor.

Breng een dikke laag aan en laat dit vervolgens zitten, dieren waarvan je verwacht dat ze bepaalde lichaamsdelen kunnen gaan bevriezen deze uit voorzorg insmeren.

Brahma`s hebben over het algemeen niet erg veel kans op het bevriezen van hun kam of lellen, wel moet je de hanen goed in de gaten houden, zij hebben toch relatief meer lel dan de hennen, bij twijfel altijd insmeren.