Ongedierte

Kippen zijn vatbaar voor een aantal uitwendige parasieten, deze zijn makkelijk te herkennen omdat je ze met het blote oog over de huid ziet lopen.

Deze parasieten kiezen meestal de warmste plekken van het lichaam uit zoals, onder de vleugels en boven de cloaca.

Bloedmijten( bloedluis) kan men al herkennen zonder de kip goed te hoeven bekijken, bloedmijten drinken hun bloed bij de schacht van de veren, hierdoor krijgend e veren te weinig voedingstoffen en vallen uit.

 

Bloedmijten/bloedluis

 
Over het algemeen spreken wij over bloedluis maar eigenlijk zijn het geen luizen maar mijten.
Om precies te zijn heten deze bloedmijten met een duur woord dermanyssus Gallinae, maar in de volksmond zeggen we bloedluis.
 
De meeste duiven en kippenhouders kennen de bloedluis als een vervelend en lastig te behandelen beestje, want als je een ware plaag hebt kom je er maar moeilijk weer vanaf.
 
Kleine monstertjes bloedluis genaamd
Het zijn kleine mijtachtige beestjes met acht poten, je kunt ze met het blote oog zien, als de bloedluis volgezogen is zijn ze rood/zwart van kleur en de lege bloedluizen zijn huid/zandkleurig.
 
 
Waarom de naam bloedluis
Deze mijten dragen de naam bloedluis omdat ze van bloed leven, ze leven van het bloed van hun gastheer, dat kunnen zijn kippen, duiven en andere vogels, bloedluis is niet kieskeurig.
De bloedluis komen voor bij de vogels in de natuur, de bloedluizen nestelen zich in oude vogelnesten en gaan zo opzoek naar nieuwe gastheren, eenmaal gevonden nestelen ze zich in de buurt en zuigen zich vol met vers bloed, vandaar de naam bloedluis.
 
Op je kip?
Bloedluizen leven niet op je kip ,maar in je hok, dus  in de omgeving van de kip, je kunt wel zeggen dat de bloedluis een nachtdiertje is want `s avonds als de kippen op stok gaan worden de luizen actief.
`s avonds als het donker wordt komen ze te voorschijn en kruipen dan via de poten van je kip omhoog  en  proberen ergens  op het lichaam bloed te drinken.
Eenmaal volgezogen verlaten ze hun gastheer om vervolgens hun schuilplaats weer op te zoeken.
 
Bloedluis in je hok
Op zich merk je weinig van als je bloedluis in je hok hebt, op de kippen zie je het niet want de bloedluizen zijn alleen `s nachts actief.
Als je `s nachts met een lamp in je hok zou kijken zou je ze kunnen zien, als je bloedluis hebt moet je ze zien lopen, in je hok, op de stok en zelfs op je kippen.
Heb je een hele plaag dan kan het zijn dat zich honderden misschien wel duizenden zich in je hok ophouden, dan zie je rode/zwarte bollen op plekken waar ze zich schuil houden, als er sprake is van een bloedluis plaag merk je dit ook aan je kippen, deze willen het hok niet meer in.
Dus willen de kippen het nachthok niet meer in, is het een  kwestie van zoeken naar de luizen, soms is het niet gemakkelijk ze te vinden, maar in de meeste gevallen zijn ze er wel.
Als kippenhouder merk je vaak snel genoeg als er bloedluizen zijn, als je last hebt van bloedluis voel je dit zelf ook, de kleine mijten lopen ook over je handen en zitten op je kleding.
De bloedluizen zitten in naden en kieren van je hok, het liefst op donkere plekken, achter houtschotten, in naden en kieren, onder de zitstokken en in de legnesten.
 
Wanneer actief?
We hebben over het algemeen genomen niet het hele jaar door last van bloedluis, alleen in de lente en zomer maanden, maar in de koude wintermaanden gaan zij niet dood maar overwinteren.
Dus tegen de tijd dat het warmer wordt komen ze weer te voorschijn.
Het kan maar zo zijn dat ze de hele zomer in je hok gezeten hebben en dat je ze in de winter niet ziet, dit betekent meestal niet dat ze er niet zijn, nee ze houden een soort winterslaap en volgend voorjaar zijn ze er zo weer.
Bloedluizen kunnen maanden zonder eten overleven, dus ze komen met gemak de wintermaanden door.
Dus contoleren van je hokken is altijd belangrijk, ook al denk je dat ze er niet zijn.
 
 
Bloedluis gevaarlijk?
Bloedluis op zich is een onschuldig diertje maar zijn voor vogels met name kippen en duiven enz behoorlijk gevaarlijk.
Doordat de luizen elke nacht in grote getalen bloed bij de kippen zuigen kunnen kippen ziek worden, hun kam en lellen verbleken, zelfs in extreme gevallen vermageren en sterven.
Wees bij broedende hennen ook altijd alert op bloedluis, ze zal niet de eerste broedende hen zijn die sterft aan bloedarmoede, veroorzaakt door bloedluis.
Aan een door bloedluis gestorven kip zie je doorgaans niets, de bloedluizen zitten immers niet meer op de kip.
 
Hoe kom je er af?
Tja dat is een lastige vraag, in de regel kun je zeggen niet of nauwelijks, in de meeste hokken zitten bloedluis.
Je kunt kunt wel maatregelen nemen, maar dat is dan ook alles.
Bij het bouwen van je kippenhok kun je rekening houden met, zo weinig mogelijk naden en kieren en donkere hoekjes.
> naden en kieren dichtkitten, ook de naden en kieren van de legnesten
> maak zoveel mogelijk gebruik van gladde materialen
> schilder alles  het wit, hierop zie je bloedluis beter
> maak de dingen zo dat het handig te demonteren is( legnesten, zitstok)
 
Behandeling tegen bloedluis
Er zijn tal van producten tegen bloedluis op de markt, in de meeste gevallen helpen ze wel maar moet je blijven behandelen, zodra je met de behandeling stopt dan zijn de bloedluizen er ook zo weer.
De zaak is een goed middel te kopen en je hok(ken) regelmatig te behandelen, zo kun je het in de meeste gevallen onder controle houden.
Ik behandel mijn hokken in de zomermaanden elke 14 dagen, en dan is het soms nog zo dat het niet echt voldoende werkt.
Je zou de hokken met een brander kunnen uitbranden, dan brand je de luizen dood, maar met een houtenhok is dat natuurlijk niet echt handig.
Op zich met een relatieve kleine besmetting hoef je de kippen niet te behandelen want bloedluis zit immers niet op de kip maar in je hok, maar bij een grote besmetting is het handig ook je dieren te behandelen.
Belangrijk!!!!
bij sommige behandelingsproducten is een eierwachttijd, dit houdt  in dat je na het behandelen van je dieren de eieren een bepaalde tijd niet kunt eten.