Dwang voeren

Soms kan het gebeuren dat een kip zo ziek is dat het niet meer instaat is om zelf te kunnen eten en drinken, dan is er hulp nodig doormiddel van dwangvoeren.
Dwangvoeren doe je alleen in uiterste gevallen en als het niet anders kan.
 
Wat houdt dwangvoeren in, het woord zegt het al voeren onder dwang( voeding naar binnen brengen onder dwang)
Het woord dwangvoeren klinkt soms wat naar maar het kan in sommige gevallen een leven redden en doe je dan alleen als kippen niet meer zelf kunnen of willen eten en drinken.
 
voor het dwangvoeren heb je een aantal dingen nodig:
> een spuitje van ongeveer 2 ml ( het liefst niet te dik)
>  voor een sonde heb je een slangetje nodig
> voeding zoals bijv kuikenmeel
> water
>vitaminen en mineralen bijv van koudijs.
 

Wanneer dwangvoeren

Zoals hier boven al is beschreven dwangvoeren doe je alleen in uiterste noodgevallen en is om het dier te laten aansterken zodat het later weer zelf zou kunnen eten en drinken.
Het kan voorkomen dat dieren medicatie krijgen en niet willen eten, medicatie op lege maag is nooit goed dus dan zou je kunnen  overwegen om te gaan dwangvoeren.
Het binnen krijgen van voldoende vocht is van levensbelang en helemaal als een kip ziek is, wil de kip niet drinken dan is het belangrijk dat je handmatig vocht toedient.
Maar bovenal bepaal  je als eigenaar zelf of je wel of niet gaat dwangvoeren en hoelang je dit doet, het is aan jou zelf wat je acceptabel vindt.
Aan dwangvoeren zit geen tijdslimiet verbonden, kijk per dag of het nog acceptabel is dat je er mee door gaat, zo niet stop er dan mee.
 
Wanneer niet dwangvoeren
Dwangvoeren is een tijdelijke oplossing, dus niet voor langere duur.
> een dier dat zo ziek of gewond is dat eigenlijk niet meer te redden is
> Een stervend dier
> Een dier wat na een aantal dagen dwangvoeren niet aansterkt( stop met dwangvoeren)
> Als het dier het opgeeft of jij vindt het genoeg.
> als het dwangvoeren echt heel moeizaam gaat en het een stressboel voor de kip en jezelf is/wordt.
> Als de krop zich niet leegt
> als je het niet durft of kunt of geen tijd hebt( dwangvoeren is namelijk niet in 5 minuten bekeken en moet meerdere keren per dag gebeuren)
 
Belangrijk om te weten
Dwangvoeren  is een geduldig en tijdrovend iets en is niet in 5 minuten is bekeken, dus neem de tijd om te dwangvoeren, het is geen haastklus.
Je kan met alle goede bedoelingen wel dwangvoeren maar als de kip zijn voeding niet verteert dan is het een andere zaak, in de meeste  gevallen is het zo als er ontlasting is dan hebben ze ook gegeten.
Voel voordat je gaat dwangvoeren voorzichtig aan de krop, het kan zijn dat er voeding in zit in dat geval heeft de kip gegeten.
Een gevulde krop moet na een aantal uur leeg raken dus controleer de krop meerdere malen per dag, blijft de krop vol( ook na het dwangvoeren) dan is het waarschijnlijk zo dat er een spijsverterings of kropprobleem is, dan kun je beter stoppen met dwangvoeren, want de krop zal zich niet legen en raakt dan overvol.
 
 
Wat geef je tijdens het dwangvoeren?
> legkorrel of leg meel geweekt in water( in kuikenmeel zitten meer vitaminen en mineralen dit kan voor een zieke kip soms beter zijn) heb je dit niet in huis dan is legkorrel ook een prima oplossing
> water, vocht is heel belangrijk voor een ziek dier.
> vitaminen en mineralen het liefst vloeibaar
> maden, meelwormen en of zijderupsen
> los geklopt ei
> fijngemalen graan, zonnebloempitten of zaden.
> grasbrokken, wel of niet geweekt.
> ORS
 
Tijdens het dwangvoeren geef je de kip voeding waar het wat aan heeft, dus waar het van kan aansterken.
Voeding zoals brood, rijs, pasta en bladgroente enz heeft een kip op dit moment niets aan( brood en rijst hebben kippen sowieso niets aan, dit bevat geen voedingstoffen voor de kip het is enkel maagvulling)
 
 Dwangvoeren hoe doe je dat dan?
Voordat je de zieke kip uit het hok haalt zet en leg je alles klaar, de voeding geef je het liefst op kamertemperatuur, of lauw/warm. nooit koud of heet 
 
Het maken van het basisvoer
Je maakt van de basisvoer( kuiken of legkorrel) een papje, door er zoveel water bij te doen zodat je er balletjes van kunt maken. hou de grootte van je eigen kip in je gedachte, de balletjes moeten niet te groot zijn, de kip moet ze nog wel kunnen slikken.
Je neemt de kip op schoot en opent voorzichtig de snavel, je legt het balletje dan in de snavel, schuift het iets door naar achteren, in de meeste gevallen zal de kip de voeding weg slikken.
Geef de kip even de tijd om de boel te laten zakken voordat je het volgende balletje inbrengt.
Het vraagt enige handigheid want de kip zal niet altijd even stilzitten en braaf alles keurig slikken wat jij hem ingeeft.
Wil de kip zelf niet slikken, dan kun je er voor kiezen om de voeding al rechtstreeks in de keel te doen, open hiervoor de snavel iets verder en duw de voeding zachtjes over de tong naar achteren tot in de keel.
Water ingeven gaat het makkelijkst met een spuitje of sonde, zie hieronder verder beschreven.
 
Hoe doe ik het
Ik gebruik als basisvoer meestal kuikenvoer, als ik dat niet in huis heb dan gebruik ik legkorrel en gemengd graan.
Omdat ik het voer vaak te grof vind doe ik het even in een oude koffiemolen en maal alles fijn tot een poeder.
Dit is mijn basis voer, als ik het ga aanmaken met water, gebruik ik ook vloeibare vitaminen en mineralen ( van koudijs)  dit is makkelijk te mengen met water en zo krijg je een mooie gezonde samenstelling.
Naast de basisvoeding voer ik maden, meelwormen en zijderupsen maar ook lucerne brokken.
Dit zijn grasbrokken en zitten boordevol vitaminen en bouwstoffen.
Grasbrokken kun je eerst weken, maar je kunt ze ook droog geven, voeg later wel water toe zodat de brokken in de krop uit en vallen.
 
Voeding en water doormiddel van een spuitje
Wil het echter op deze wijze niet dan kun je er voor kiezen om met een spuitje of sonde de kip te voeren.
De voeding maak je als hierboven beschreven, alleen nu met veel meer water zodat het een dunne vloeibare massa wordt.
Het moet zo dun zijn dat het door een spuitje opgezogen kan worden.
Na het opzuigen van de vloeistof, het spuitje in de keel voorbij het luchtgat( klein gaatje direct achter de tong) van de kip brengen, in het luchtgat mag in geen geval vocht of voedsel komen.
Maak het spuitje aan de buitenkant goed schoon alvorens je het inbrengt.
Soms is het handiger om de hals van de kip te strekken en de kop iets naar achteren te bewegen zodat de hals en bek 1 lijn vormen, zo breng je gemakkelijk een spuitje in.
Het spuitje zo ver mogelijk achter in de keel brengen.
In sommige gevallen is het handig om een sonde in te brengen, dit geldt dan voor het dwangvoeren met een spuitje.
Omdat je met dwangvoeren steeds de snavel moet openen en dit voor een kip soms erg stressvol kan zijn kun je een sonde slangetje inbrengen.
Op deze manier geef je dus ook water aan je kip.
 
Sonde voeding
Als ik met een spuitje moet dwangvoeren geef ik de voorkeur aan een zonde in te brengen, het sondeslangetje plaats je voor elke voeding en is gemakkelijk in te brengen en nadien makkelijk te verwijderen.
Belangrijk is dat je de juiste lengte sonde hebt, meet vanaf de keel tot aan de krop( midden borstbeen) en neem een centimeter of 8 a 10 meer( dit laatste stuk komt buiten de snavel hier sluit je het spuitje op aan) nadat je de juiste lengte hebt afgeknipt, open je de snavel en duw je de sonde over de tong in de keel, dit doe je net zolang totdat je ongeveer een 8a 10 cm buiten de snavel over hebt.
Vul je spuitje met voeding en sluit deze op de sonde aan, druk het spuitje voorzichtig leeg, herhaal dit een aantal keren.
Tussen door voel je of de krop zich mooi vult en of hij niet te vol raakt.
Na het voeden haal je de sonde uit de snavel, maakt hem goed schoon( doorspuiten spoelen, desinfecteren)
( ik neem meestal bij elke voeding een nieuwe zonde), bij de volgende voeding plaats je de sonde opnieuw.
Ook hier geldt, geduldig en rustig te werk gaan het is geen haast klus.
 
voordelen van sondevoeding zijn
> Doordat  je het spuitje via de sonde leegt hoef je niet bij elk spuitje de snavel te openen
> Minder stress voor de kip
> Minder geknoei
> Doordat de sonde over de tong in de keel loopt kan er geen voedsel en of vloeistof in het luchtgat komen.
> je weet zeker dat ze alles binnen krijgen.
 
Hoe vaak en hoeveel dwangvoeren
Dit hangt van de situatie af, maar gemiddeld voer je 2 a 3 keer per dag, de hoeveelheid is ook van belang je vult de krop zodat het voelbaar is en zeker niet helemaal vol en gespannen, liever meerdere keren kleine beetjes dan in een keer een grote hoeveelheid.( maak de keus dan 4 keer daags te voeren)
Een grote hoeveelheid in de krop is schadelijk, dit kan er voor zorgen dat de krop oprekt en dat het later voor problemen zorgt, dus mooie porties is belangrijk.
Telkens voor het voeren voel je de krop om te kijken of die zich heeft geleegd, is dit het geval dan kun je opnieuw voer inbrengen, is dit echter niet het geval dan niet bijvoeren.
Voelt de voeding in de krop hard aan dan alleen water inbrengen, zodat de voeding kan weken, je kunt de krop even licht masseren, na een aantal uur controleer je de krop opnieuw.
 
 
Is de kip heel erg ziek en hierdoor uitgedroogd dan kun je beter kiezen voor een ORS oplossing ipv water.
ORS staat voor Oral Rehydration Salts, dit geeft je om water, zouten suikers in het lichaam aan te vullen.
ORS is een oplossing wat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.
 
Wanneer ORS
Ors geef je in de meeste gevallen als het dier door ziekte veel vocht verliest bijv bij diaree, doordat het het dier door de diaree niet alleen vocht maar ook zouten en suikers verliest is ORS een goede aanvulling.
Is een kip suf en heeft het al een tijdje niet gegeten en gedronken, dan kun je er vanuit gaan dat het dier vocht tekort komt.
Vocht te kort hebben ze vrijsnel, water is namelijk een van de belangrijkste ingredienten in hun voeding, ze kunnen best een dag zonder eten maar een dag zonder water is erger.
Bij ernstige uitdroging is er zeker snel hulp geboden, door een te kort aan vocht voelt de kip zich suf en is veel minder actief.
Ernstig uitgedroogde dieren kun je herkennen aan het feit dat de huid minder elastisch is dan bij gezonde dieren, als je bij een gezond dier een huidplooi pakt en iets op trekt en daarna weer loslaat zal deze vrij direct weer terug in de normale positie vallen, bij dieren met een vocht tekort of een ernstig vocht tekort val de huid niet terug maar blijft wat rimpelig staan, dit duidt op een voch te kort.
Dieren die gewond zijn en hierdoor heftig bloeden kun je ook ORS geven, zij verliezen immers ook vocht en belangrijke stoffen.
 
Geef je ORS en voeding dan het liefst niet tegelijk, geef eerst de ORS en na zo`n 20 a 25 minuten de voeding, zo kan de ORS goed zijn werk doen en wordt het goed door het lichaam opgenomen.
 
Veiligheid ORS
Nadelen Zijn er opzich niet, je kunt het beter niet geven aan dieren met nierproblemen, verder is ORS een veilig middel, het is wel een middel dat niet bedoelt is om langdurig te gebruiken.
 
ORS kopen
De meeste apotheken, en drogisterijen en zelfs sommige dierenspeciaalzaken verkopen ORS.
ORS voor duiven of andere vogels is voor kippen ook goed te gebruiken.
Geen apotheek of idd in de buurt of alles is gesloten dan kun je ORS ook gemakkelijk zelf maken klik hier voor het recept
 
Hoe dien je ORS toe
ORS geef je bijvoorkeur op kamer temperatuur, nog mooier is natuurlijk op lichaamstemperatuur( kip heeft een hoge ongeveer lichaamstemperatuur 41.C).
Eet en drinkt de kipp niet zelf dan is het van belang de ORS met een spuitje in te geven, vul het spuitje met ORS en open de snavel, plaats het spuitje zover mogelijk achter in de keel( over het luchtgat) en spuit het leeg.
Je kunt het spuitje best een stukje de keel in schuiven, dit gaat gemakkelijker wanneer je de hals strekt en de kop naar achter beweegt, zo krijg je bijna een rechte lijn en kun je het spuitje gemakkelijk inbrengen.
 
Hoe vaak dien je ORS toe
ORS geef je maximaal 3 keer daags, de hoeveelheid is ongeveer 25 ml per keer, beter is om iets minder per keer te geven en dan een keer vaker.
De krop mag niet overvol raken, is dat het geval dan minder maar vaker geven, maar gemiddeld zo`n 30 ml per kilo lichaamsgewicht.
Dus bij brahma`s zou dit neer komen op meerdere keren geven want qua lichaams gewicht kunnen ze dit natuurlijk niet allemaal in een keer krijgen.